splash_opacity
bezár

Az alábbiakban azokat sorolom föl, akiknek – az összeállításban név szerint szereplő emlékezők mellett - köszönettel tartozom:

Bányai Viktória, Bókai Bátor, Büchler Ilona, Bürg Judit, Csepregi Zoltán, Fáryné Szalatnyay Judit, Forgácsné Dénes Katalin, Gabriele Gauler, Gerendás János, Gombocz Istvánné, Goldstein Tibor, Gulyás György, Gulyás Gáborné Barth Lívia, Daniel Kempin, Kósa Judit,  Lustig Éva, Lustig József, Mády Katalin, Maros Judit, Medgyesi Iván, Moksony Anna, Moksony Ferenc, Medgyesi Iván, Müller Károly, Nagy Márta, Nagy Zita, Rácz Zsuzsa, Réthelyi Orsolya, Tóth Zoltán, Dr. Schweitzer József főrabbi, Süle Tamás, Tatár Judit, Vajk Éva, Vágújhelyi Péter, Verő Tamás., valamint az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem könyvtárosai.

 


Köszönet

galosi-gyorgy-karusel-picture

gado-janos-eml

kemeny-gyorgyi

kurti-kann-judit-karusel-picture

lea-neuman

parczel-edit-eml

perlusz-aniko

sindler-kornelia-eml

vandor-peter-eml

WeiszGabor

wieder-gyorgyi

XY_copy

BarnaiAgnes

FalkMargit

FriedGabriella

FriedmannGyorgy

GottliebGulyasGaborOtto

SusitzkiGrossVera

HuszMarta

Jakobovics Ferenc

Jakobovics Tamas

KlarreuchOszkar

Klein Edit

KramerVera

LangJanos

MayerEva

MayerTibor

MarkuszBandiMarkuszGyorgy

MenczeleszEva

MenczeleszJozsef

PolacsekEdit

PolacsekTibor

ReiszEva

ReiszLaszlo-new

ReiszPeter

SarvariJozsef

SinaiArpadGyorgy

SpatzGyorgyi

SteinerEndre

SteinerJozsefEndre

SteinerJozsefSugar

WeiszKatalin

WeiszMagda

311. Vörösmarty cserkészcsapat

a-frankel-leo-ut-49-2013-banA Budai Izraelita Hitközség kebelében 1924-től 1944-ig működött a 311. Vörösmarty cserkészcsapat. 1929 őszétől a Zsigmond király útja 49. szám alatti ház  és zsinagóga adott otthont számukra. A csapat tábori rabbija, később budai rabbi, dr.Vidor Pál szintén ebben az épületben lakott. A tagok többszörös identitással rendelkeztek: magyarok , zsidók, cserkészek, és leginkább vörösmartysok voltak. A farkaskölykök mozgalmában a Csongor és a Tünde falka nevet is Vörösmartytól kölcsönözték. tunde-falka-torzse-1941bal-old-all-gero-gabor-elotte-ul-g-zsolt-kozep-menczel-oszkar A közösség oltalmat jelentett a 30-as évektől egyre erősödő antiszemitizmus légkörében. A vezetők tudatosan edzették a 8-18 éves gyerekeket a félelem ellen. Összefogásra, kitartásra, humoruk megőrzésére ösztönözték őket.

 

a-vorosmarty-csapat-tagkonyve-1941-tol-a-zsidokat-kizartak-a-magyar-cs-szov-bolMiután 1941-ben kizárták a csapatot a Magyar Cserkészszövetségből, a Budai Izraelita Hitközség ifjúsági csoportjaként működhetett tovább. 1941-től szinte az összes vezetőt behívták munkaszolgálatra; a csapat felszerelését szétosztották, legendás sátrait hátizsákká szabták. A bevonulók többsége meghalt.

Borból tízen mégis hazatértek; ők egy helyre kerülve végig biztatták, segítették, olykor cipelték is egymást.

1944-ben a hitközség iskoláit bezárták. Ekkor már csak lakásokban, kirándulásokon találkoztak a cserkészek.

„Üvegkalitkában voltunk, mert egyre jobban élesedett a zsidóság elleni propaganda.” (Gerő Zsolt)

1945 után csakhamar újra alakult az ekkor már koedukált csapat. Tagjainak többsége árván vagy félárván maradt; a cserkészet ezért nem csak baráti közösséget, hanem családot is jelentett számukra, ahol a vezetők sokszor az elveszített szülőket próbálták pótolni. Ebből az időszakból több lánycserkész naplója is fennmaradt.

cserkesz-ov1948 őszén a zsidó iskolák megszüntetésével párhuzamosan a cserkész csapatokat is feloszlatttták. Strauber Ágnes így emlékszik erre: „[…] az egész Zrínyi raj belépett a Természetbarátokhoz. Én továbbra is büszkén hordtam a liliomos övemet.  Dorka egy szép nap leszedte rólam, és megpróbálta lereszelni a liliomot. (Akkoriban ezt sokan csinálták.) Nem jutott tovább a címernél. Ez az övcsat montírozva ma is a falamat díszíti, örök emlékeztetőként az akkori időre.”

Gombocz Eszter