splash_opacity
bezár

Az alábbiakban azokat sorolom föl, akiknek – az összeállításban név szerint szereplő emlékezők mellett - köszönettel tartozom:

Bányai Viktória, Bókai Bátor, Büchler Ilona, Bürg Judit, Csepregi Zoltán, Fáryné Szalatnyay Judit, Forgácsné Dénes Katalin, Gabriele Gauler, Gerendás János, Gombocz Istvánné, Goldstein Tibor, Gulyás György, Gulyás Gáborné Barth Lívia, Daniel Kempin, Kósa Judit,  Lustig Éva, Lustig József, Mády Katalin, Maros Judit, Medgyesi Iván, Moksony Anna, Moksony Ferenc, Medgyesi Iván, Müller Károly, Nagy Márta, Nagy Zita, Rácz Zsuzsa, Réthelyi Orsolya, Tóth Zoltán, Dr. Schweitzer József főrabbi, Süle Tamás, Tatár Judit, Vajk Éva, Vágújhelyi Péter, Verő Tamás., valamint az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem könyvtárosai.

 


Köszönet

galosi-gyorgy-karusel-picture

gado-janos-eml

kemeny-gyorgyi

kurti-kann-judit-karusel-picture

lea-neuman

parczel-edit-eml

perlusz-aniko

sindler-kornelia-eml

vandor-peter-eml

WeiszGabor

wieder-gyorgyi

XY_copy

BarnaiAgnes

FalkMargit

FriedGabriella

FriedmannGyorgy

GottliebGulyasGaborOtto

SusitzkiGrossVera

HuszMarta

Jakobovics Ferenc

Jakobovics Tamas

KlarreuchOszkar

Klein Edit

KramerVera

LangJanos

MayerEva

MayerTibor

MarkuszBandiMarkuszGyorgy

MenczeleszEva

MenczeleszJozsef

PolacsekEdit

PolacsekTibor

ReiszEva

ReiszLaszlo-new

ReiszPeter

SarvariJozsef

SinaiArpadGyorgy

SpatzGyorgyi

SteinerEndre

SteinerJozsefEndre

SteinerJozsefSugar

WeiszKatalin

WeiszMagda

6_MITSteinerJozsefEndreA CD-n az Óbudai Zsidó Elemi Iskola 1920 és 1944 közötti történetének a dokumentumai olvashatók, láthatók.  A kortársak visszaemlékezései, osztályképek és családi fotók épp úgy, mint a zsidó elemi iskola történetének hivatalos iratai azt dokumentálják, hogyan pusztította el nagyon rövid idő alatt a náci terror ezt az életerős, sértetlen világot.

A dokumentumok önmagukért beszélnek az emlékezésnek - és az emlékek feldolgozásának ebben a megismételhetetlen, egyszeri folyamatában, amelynek a kezdeményezője 2002-ben  Gombocz Eszter volt. Ez a folyamat a zsidó elemi iskola egykori 21 tanulójának az iskolai találkozóján 2008-ban, Budapesten érte el a csúcspontját. 64 év múlva találkoztak újra, 64 éve kellett elszakadniuk egymástól Budapest 1944-es német megszállásának a következményeként. Az elmúlt 64 év során a találkozó résztvevői szétszóródtak a világban, és semmit nem tudtak egymásról.


Néhány kortárs válogatott visszaemlékezését, valamint Gombocz Eszter előszavát „Megkésett iskolai találkozó” címen németül is közöljük.

Szeretnénk, ha ennek a CD-nek az olvasói és felhasználói is bátorságot merítenének az emlékezéshez. Bárcsak e munka hozzájárulhatna ahhoz, hogy az emberiség történetének egyik legsötétebb fejezete soha ne merülhessen feledésbe.

2010. január                           

Gabriele Gauler
A budapesti Goethe Intézet igazgatója