splash_opacity
bezár

Az alábbiakban azokat sorolom föl, akiknek – az összeállításban név szerint szereplő emlékezők mellett - köszönettel tartozom:

Bányai Viktória, Bókai Bátor, Büchler Ilona, Bürg Judit, Csepregi Zoltán, Fáryné Szalatnyay Judit, Forgácsné Dénes Katalin, Gabriele Gauler, Gerendás János, Gombocz Istvánné, Goldstein Tibor, Gulyás György, Gulyás Gáborné Barth Lívia, Daniel Kempin, Kósa Judit,  Lustig Éva, Lustig József, Mády Katalin, Maros Judit, Medgyesi Iván, Moksony Anna, Moksony Ferenc, Medgyesi Iván, Müller Károly, Nagy Márta, Nagy Zita, Rácz Zsuzsa, Réthelyi Orsolya, Tóth Zoltán, Dr. Schweitzer József főrabbi, Süle Tamás, Tatár Judit, Vajk Éva, Vágújhelyi Péter, Verő Tamás., valamint az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem könyvtárosai.

 


Köszönet

galosi-gyorgy-karusel-picture

gado-janos-eml

kemeny-gyorgyi

kurti-kann-judit-karusel-picture

lea-neuman

parczel-edit-eml

perlusz-aniko

sindler-kornelia-eml

vandor-peter-eml

WeiszGabor

wieder-gyorgyi

XY_copy

BarnaiAgnes

FalkMargit

FriedGabriella

FriedmannGyorgy

GottliebGulyasGaborOtto

SusitzkiGrossVera

HuszMarta

Jakobovics Ferenc

Jakobovics Tamas

KlarreuchOszkar

Klein Edit

KramerVera

LangJanos

MayerEva

MayerTibor

MarkuszBandiMarkuszGyorgy

MenczeleszEva

MenczeleszJozsef

PolacsekEdit

PolacsekTibor

ReiszEva

ReiszLaszlo-new

ReiszPeter

SarvariJozsef

SinaiArpadGyorgy

SpatzGyorgyi

SteinerEndre

SteinerJozsefEndre

SteinerJozsefSugar

WeiszKatalin

WeiszMagda

phoca_thumb_l_102__BudaiIzr_NepiskolaZsigmondu49_194748_KurtiJudit_ONS12

A honlap látogatója egy 12 éve folyó gyűjtőmunka eredményei között tallózhat. Gombocz Eszter 2002-ben kezdte el az Óbudai Izraelita Elemi Iskola két világháború közötti történetét kutatni, és ezt terjesztette ki később a Budai Izraelita Hitközség iskoláira is. A tanárok és növendékek nyomába eredt, visszaemlékezéseket, fényképeket, levéltári dokumentumokat gyűjtögetett éveken át. Legfőképpen azonban az embereket gyűjtögette, az egykori iskolatársakat, akik a vészkorszak időszakában elszakadtak egymástól, és nem is tudtak társaikról, azok megmeneküléséről vagy elpusztulásáról. Az embereket gyűjtögette, akik megtisztelték bizalmukkal, és bekapcsolódtak az emlékezés és az emlékek feldolgozásának folyamatába. „Meggyőződésem, hogy az emlékezet fájának csupán kérge a történelem. A kéreg alatt rejtőzködő sorsokat, egyszeri és megismételhetetlen történeteket keresem.”

Az utolsó pillanatok megragadásának lehetőségére, a Holokauszt túlélőiben szunnyadó emlékek előhívásának, megmentésének fontosságára már sokan, sokszor felhívták a figyelmet: ez a kutatás is bizonyítja, hogy lehet és kell is új célokat kitűzni. A kisiskolás évek kedves emlékű iskolája egy lehetséges hívó szó, amivel olyanok is megszólaltathatók még, akik korábban elzárkóztak a múltjuk felidézése elől. Voltak olyanok, akik ötven-hatvan év elteltével elevenítették fel az anyanyelvüket, és vetették papírra az iskolához kapcsolódó emlékeiket magyarul, ahogy azt kisiskolásként is használták.

A kutatás nyomán napvilágra került történelmi dokumentumok és visszaemlékezések szolgálhatják a helytörténeti és családtörténeti kutatásokat, de egyben alapjai egy fokozatosan bővülő oktatási csomagnak is, melyben eddig a Megkésett iskolai találkozó című CD-ROM, a Viszontlátás-Reunion című videófilm és a Zsidó iskolások Budán és Óbudán, 1920-1949 című vándorkiállítás készült el.

Az itt közzétett anyag a 2010-ben elkészült változathoz képest azért is gazdagabb, mert egyes szövegek (fogalomtár, öt visszaemlékezés) nem csak magyarul és németül, hanem angolul is olvashatóak.

Közös reményünk, hogy minél több olvasó egyben a honlap használójává is váljék: indíttatást kapjon az anyag oktatási vagy kutatási felhasználására, esetleg a mintát követve további zsidó iskolák történetének felkutatására, emlékezetük fenntartására!

Bányai Viktória
MTA TK Kisebbségkutató Intézet Judaisztikai Kutatócsoport